Biotechnologia

Studia II-go stopnia

Studia II stopnia na kierunku biotechnologia w UJK w Kielcach prowadzone są zgodnie z wymogami Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK). Po zakończeniu dwuletnich studiów, absolwenci otrzymują dyplom magisterski. Student w ciągu 4 semestrów nauki może zdobyć atrakcyjny zawód oraz obszerny zasób praktycznych umiejętności.

Absolwent posiada pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu biotechnologii, opartą na naukach matematyczno-przyrodniczych. Ten model kształcenia zapewnia praktyczne i teoretyczne przygotowanie do projektowania zaawansowanych procesów biotechnologicznych, znajomość najnowszych metod biologii doświadczalnej oraz umiejętność współpracy ze specjalistami z wielu dziedzin pokrewnych. Posiada również pogłębioną wiedzę z zakresu inżynierii genetycznej, obejmującą selekcję i modyfikację mikroorganizmów i komórek organizmów zwierzęcych i roślinnych.

Absolwent studiów magisterskich potrafi gromadzić i krytycznie oceniać informacje z zakresu biotechnologii, planować i realizować procesy biotechnologiczne w przemyśle spożywczym, ochronie środowiska i diagnostyce medycznej. Posiada umiejętności wykorzystania nowoczesnych metod inżynierii genetycznej, diagnostyki medycznej, analizy instrumentalnej oraz konstruowania organizmów modyfikowanych genetycznie. Potrafi analizować próbki środowiskowe, produkty żywnościowe i medyczne oraz stosować procedury umożliwiające kontrolę jakości w laboratorium biotechnologicznym. Nabywa również znajomość warsztatu matematycznego i informatycznego, niezbędnego do analizy danych eksperymentalnych. Absolwent zna język obcy na poziomie biegłości B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu biotechnologii, co jest niezbędne w pozyskiwaniu najnowszych informacji naukowych, samorozwoju i współpracy w zespołach międzynarodowych.

Absolwenci studiów II stopnia kierunku biotechnologia są przygotowani do realizacji projektów z zakresu biotechnologii czerwonej (medycznej) i białej (technologii przemysłowej).

Ponadto absolwenci potrafią:

  • projektować i prowadzić procesy ukierunkowane na otrzymanie produktów o pożądanych cechach,
  • wykorzystywać zdobytą wiedzę i umiejętności przy opracowywaniu i optymalizacji procesów biotechnologicznych,
  • projektować i prowadzić eksperymenty oraz prace badawcze w zakresie biotechnologii,
  • pracować w laboratoriach oraz gałęziach przemysłu wykorzystujących biotechnologię.

Studenci kierunku realizują zajęcia w oparciu o kadrę i wyposażenie Instytutu Chemii oraz Instytutu Biologii WSiP-UJK.

Dzięki realizacji projektu „Wspólnie Stwórzmy Przyszłość – interdyscyplinarnie dla regionu” w ramach Programu „Regionalna Inicjatywa Doskonałości”, studenci kierunku biotechnologia mają możliwość uczestnictwa w różnych formach wsparcia i aktywności naukowej. Projekt ten obejmuje m.in. organizację specjalistycznych kursów i szkoleń, wykładów prowadzonych przez naukowców krajowych i zagranicznych, staży u pracodawców, wizyt studyjnych oraz krótkoterminowych staży naukowych w ośrodkach krajowych i zagranicznych. Dodatkowo studenci mogą korzystać z dofinansowania udziału w konferencjach naukowych oraz stypendiów dla najbardziej aktywnych naukowo uczestników. Wsparcie obejmuje również działalność studenckich kół naukowych oraz modernizację infrastruktury dydaktycznej. Dzięki tym działaniom, studenci kierunku biotechnologia mają możliwość zdobycia nowoczesnej wiedzy, praktycznych umiejętności oraz nawiązania cennych kontaktów zawodowych, co zwiększa ich szanse na rynku pracy.

Absolwenci mają możliwość podnoszenia kwalifikacji na studiach podyplomowych oraz kontynuowania nauki w szkołach doktorskich i realizacji prac doktorskich w zakresie biotechnologii, a także nauk biologicznych i chemicznych.

Nasze zalety: solidna wiedza i praktyka, rodzinna atmosfera i współpraca z pracodawcami.